TASEK GELUGOR: Jabatan
Kesihatan Pulau Pinang mengarahkan dua kilang memproses makanan dan sebuah
kedai runcit ditutup selama 14 hari kerana tahap kebersihan di premis itu tidak
memuaskan.
Pegawai Kesihatan
Persekitaran Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanannya, Mohd Wazir Khalid
(gambar) mengatakan bahawa serbuan yang dilakukan dengan kerjasama Majlis
Bandaraya Seberang Perai (MBSP), dan ketiga-tiga premis itu juga dikeluarkan
kompaun masing-masing RM20,000 untuk pelbagai kebersihan -kelanggaran yang
berkaitan.
Salah satu premis yang
diserbu adalah kilang memproses mi sua di Kampung Selamat, beroperasi tanpa
lesen, yang terletak di seberang ladang babi.
"Kilang ini
sebelumnya diserbu pada tahun 2012 dan hingga sekarang, ia beroperasi secara
haram.
“Dari perspektif
Kementerian Kesihatan, kami menentang lokasi kerana boleh menyebabkan
pencemaran makanan. Saya serahkan kepada jabatan pelesenan untuk mengambil
tindakan, ”katanya kepada pemberita selepas melakukan operasi di sini hari ini.
Dia menambah bahawa mi
yang dihasilkan sedang diproses di lantai dan dikeringkan di kawasan terbuka di
mana ada kemungkinan mi dicemari unsur asing termasuk kotoran burung.
Premis kedua yang diserbu
adalah kilang memproses kelapa, juga terletak di Kampung Selamat, yang didapati
beroperasi dalam keadaan kotor dan tanpa lesen.
Dia mengatakan bahawa
pekerja dilihat menginjak kelapa kering, dan kelapa itu disimpan di dalam bekas
kotor yang diletakkan berhampiran tandas dengan kemungkinan pencemaran seperti
kolera dan kepialu.
Serbuan terakhir
dilakukan di sebuah kedai runcit di Tasek Gelugor dan hasil pemeriksaan
mendapati kotoran tikus dan barang-barang telah dijual melebihi tarikh akhir,
katanya.
-BERNAMA
No comments:
Post a Comment