GEORGE TOWN: Walaupun
wabak COVID-19 mempengaruhi perniagaan, satu kedai di Pulau Pinang telah
mengeluarkan trik baru untuk memastikan perniagaannya terus hidup.
Pengasas Maxim Group Pang
Khek Seng berkata syarikat itu menganjurkan sesi penyiaran langsung melalui laman
media sosial untuk mempromosikan tanglung tradisionalnya sempena festival kue
bulan yang akan datang, yang akan berlangsung pada 1 Oktober tahun ini.
"Sejauh ini,
sambutan dari siaran langsung adalah baik dan kami mungkin mempertimbangkan
untuk melakukan lebih banyak lagi," katanya kepada Bernama semasa
wawancara baru-baru ini.
Pang, yang juga pengarah
restoran dim sum Tai Tong, mengatakan bahawa tanglung selalu menjadi tarikan
bagi rakyat Malaysia dan orang asing di restoran tersebut dengan menjelang festival
kue bulan.
Lawatan ke restoran di
Lebuh Cintra di sini mendapati lebih daripada 2.000 tanglung kertas kaca
berwarna-warni tergantung di dalam premis dan mereka dijual, dengan harga
antara RM12 dan RM45 setiap satu.
"Namun, karena
pandemi dan larangan perjalanan internasional, kami mungkin kehilangan sekitar
50 persen dari penjualan kami (pada tanglung)," kata Pang.
Dia mengatakan bahawa
walaupun tahap pemulihan Perintah Kawalan Pergerakan telah mulai melihat
peningkatan secara beransur-ansur dalam kedatangan pelanggan, dia berharap
wabak itu segera berakhir secepat mungkin sehingga perniagaan dapat pulih lebih
cepat.
"Meskipun demikian,
kami cukup beruntung kerana Malaysia adalah salah satu negara yang menangani
situasi pandemi dengan baik dan kami harus bersyukur untuk itu,"
tambahnya.
- BERNAMA
No comments:
Post a Comment