Selain daripada membekalkan warna yang menarik pada buah dan sayur, fitokimia juga berfungsi sebagai antioksida semula jadi yang berupaya untuk mencegah penyakit tertentu seperti kanser dan penyakit jantung serta meningkatkan sistem pertahanan badan.
Kementerian Kesihatan dalam pada itu berkongsi kebaikan makanan ini kepada tubuh badan.
“Menjadi kerugian besar bagi mereka yang malas makan sayur,” kata KKM. Umum pasti mengetahui bahawa sayur-sayuran ialah antara makanan yang sangat membantu menyihatkan tubuh badan jika kita amalkannya dengan betul.
Menerusi kenyataan KKM di Twitter itu, sayur-sayuran juga boleh memberikan Vitamin C kepada tubuh badan. Terdapat 5 jenis sayur-sayuran yang kita boleh amalkan pemakanannya iaitu bayam, kailan, sawi, ulam raja dan pucuk ubi.
Berikut ialah kadar Vitamin C dan fiber yang ada dalam sayur-sayuran tersebut:
Bayam- 46 MG Vitamin C dan 0.4 G fiber
Kailan- 64 MG 0.4 fiber
Sawi- 53 MG 0.5 fiber
Pucuk Ubi- 115 MG Vitamin C dan 1.2 G fiber
Ulam Raja- 39 MG Vitamin C dan 1 G fiber
Keperluan Vitamin C: 70 MG/sehari
Keperluan fiber: 20-30 G/sehari
Sumber: KKMMenjadi kerugian besar bagi mereka yang malas makan sayur. pic.twitter.com/VfXGLeooG1— KKMPutrajaya (@KKMPutrajaya) May 28, 2020
No comments:
Post a Comment